Řecký medovník

Ingredience

Suroviny na korpus:

  • 500 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 2 velké lžíce lesního medu
  • 6 velkých lžic mléka
  • 1 lžička sody

Suroviny na krém:

  • 1 kondenzované mléko (Salko)
  • 1 máslo
  • moučkový cukr – nemusí být, nebo přidejte dle chuti

Na posypání:

  • 70g vlašských ořechů

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme máslo do korpusu, přidáme vejce, přilijeme mléko, cukr, med a sodu. Když se nám suroviny promíchají nalijte směs do zadělávací mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Z těsta vyválíme pět stejných placek a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C. Hotové budou za 5 – 7 minut, ještě teplé ořezejte placky na požadovanou velikost a zbytek nadrťte prsty na žmolenku, kterou použijeme jako posypku na závěr.

Mezitím si připravíme krém, v míse promícháme změklé máslo a salko, důkladně promícháme a podle potřeby můžete dosladit.
Když máme korpus vychladlý mažeme krémem a lepíme k sobě, namažeme i po okrajích a z hora, posypeme ořechy a připravenou žmolenkou ze zbytků korpusu.

Tip: krém můžete obměnit přidáním sušené levandule, váš medovník dostane zcela nový rozměr.
Kvalitní suroviny z řeckých farem můžete nakupovat v obchodu BioKreta.cz