Ingredience
Suroviny na korpus:
- 500 g hladké mouky
- 160 g cukru
- 2 vejce
- 60 g másla
- 2 velké lžíce lesního medu
- 6 velkých lžic mléka
- 1 lžička sody
Suroviny na krém:
- 1 kondenzované mléko (Salko)
- 1 máslo
- moučkový cukr – nemusí být, nebo přidejte dle chuti
Na posypání:
- 70g vlašských ořechů
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme máslo do korpusu, přidáme vejce, přilijeme mléko, cukr, med a sodu. Když se nám suroviny promíchají nalijte směs do zadělávací mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Z těsta vyválíme pět stejných placek a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C. Hotové budou za 5 – 7 minut, ještě teplé ořezejte placky na požadovanou velikost a zbytek nadrťte prsty na žmolenku, kterou použijeme jako posypku na závěr.
Mezitím si připravíme krém, v míse promícháme změklé máslo a salko, důkladně promícháme a podle potřeby můžete dosladit.
Když máme korpus vychladlý mažeme krémem a lepíme k sobě, namažeme i po okrajích a z hora, posypeme ořechy a připravenou žmolenkou ze zbytků korpusu.
Tip: krém můžete obměnit přidáním sušené levandule, váš medovník dostane zcela nový rozměr.
Kvalitní suroviny z řeckých farem můžete nakupovat v obchodu BioKreta.cz