Domácí medovník na plech

Vynikájící domácí medovník na plech, kterému neodolá opravdu nikdo. Vyzkoušený recept a skvělá alternativa k medovníku z dortové formy.

Ingredience

Těsto

  • 250 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 300 g cukru krupice nebo moučky
  • 3 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 100 ml plnotučného mléka
Tradiční Salko 397 g
Tradiční Salko 397 g

Krém

Dokončení medovníku

  • mleté vlašské ořechy

Postup

Připravíme si vodní lázeň a v ní rozpustíme máslo s medem a cukrem. Když se směs hezky propojí, přidáme mouku smíchanou se sodou, rozmícháme, přidáme mléko a mícháme do vychladnutí.

Když směs vychladne, přidáme vejce a promícháme.

Hotové těsto na medovník nyní budeme v tenkých vrstvách na nánášet na plech vyložený pečícím papírem a péct postupně placky na medovník (pokud nemáte 7 plechů a velkou troubu). Těsto by mělo stačit na sedm plátů, ale pokud to bude méně nebo více, nevadí.

Medovníkové pláty pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 – 6 minut.

Upečené pláty necháme vychladnout, položíme na sebe a seřízneme okraje tak, aby pláty na sobě tvořily hezký celek. Odříznuté těsto z plátů si dáme stranou.

V hrnci uvaříme z mléka, cukru a krupice hustější směs, kterou necháme vychladnout a potom smícháme s odstátým máslem a salkem. Nyní máme připravený krém pro náš medovník.

Nyní postupně natíráme pláty medovníku krémem a vrstvíme na sebe. Nakonec namažeme krémem poslední vrstvu i okraje medovník a posypeme směsí rozdrobeného přebytečného těsta (můžeme pomlet na mlýnku) a mletých vlašských ořechů.

Medovník
Medovník