Medovník originál

Zkuste Medovník, originál, který zná snad každý a všem chutná. Ať už ke kávě, nebo jako pohoštění, medovník prostě vždy potěší.

Ingredience

Těsto

– 450 g hladké mouky
– 150 g cukru krupice nebo krystalu
– 1 vejce
– 50 g tuku Hera/máslo
– 2 polévkové lžíce medu
– 5 polévkových lžic mléka
– 1 polévková lžíce sody

Krém

– 1 Salko (sladké mléko v konzervě)
– 1 máslo
– 1 zakysanou smetanu
– cukr moučka
– 200 g mletých vlašských ořechů

Postup

Vejce, krystalový cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat. Dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizovatí. Bude to trochu pěnit, ale to je v pořádku.

Hmotu z hrnce poté nalejeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, následně rukama.

Těsto si rozdělíme od oka na 6 stejných dílů. Nejlépe se pracuje ještě s teplým těstem. Pomocí válečku vyválíme z každého dílu placku. Moukou na podsypání a na váleček nemusíme šetřit. Každou placku zvlášť přeneseme pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Na placku si položíme poklici/talíř/či cokoli kulatého, požadované velikosti a nožem vykroužíme kolečko. Těsto jde jen trochu do výšky, takže tak jak ho vykrojíme, tak bude velké i po upečení. Zbytky těsta si dáme stranou a z nich potom vyválíme 7. placku. Upečeme ale i odkrojky zhruba ze 2-3 placek, které použijeme rozlámané na obalení a posypání medovníku.

Placky upečeme v předehřáté troubě na 170° C (elektrická). Každá placka se peče jen cca 5-7 minut !
Upečené placky necháme vychládnout a mezitím si připravíme náplně, které jsou dvě.

Pracovní postup – náplně:

1. náplň
Salko vylejeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Po důkladném rozšlehání přidáme vlašské ořechy. Krém si opticky rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla být trochu větší, budeme s ní mazat i boky medovníku.

2. náplň
Zakysanou smetanu vyklopíme do misky, do kelímku po smetaně si nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme dohladka. Náplň si opticky rozdělíme na třetiny (1/3 = cca 5 lžic)

Finále

Když placky vychládnou, vezmeme první placku, namažeme krémem 1, přiklopíme druhou placku, namažeme krémem 2 a takto to střídáme až položíme sedmou placku. Kromě vrchu namažemé krémem 1 i boky.

Nakonec vezmeme upečené okrojky a rozlámeme je, nebo rozdrtíme válečkem nadrobno a celý medovník posypeme, i strany.
Medovník vložíme do igelitového pytle, pečlivě uzavřeme, případně vložíme do krabice, nebo pod poklop a dáme uležet do chladnější místnosti (ne do ledničky !!!). Dobrou chuť !

Autor receptu je: Beruthiel
Zdroj: http://www.ugandalfa.cz/Gandalf/tydenik/15/cislo15.html